Alla inlägg under mars 2011

Av machismonytt - 8 mars 2011 10:32

Rapporter  om kvinnans situation olika länder i arabvärlden:


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/strukturer-svara-att-forandra_5991247.svd

Iran 


Kvinnor blir mer och mer medvetna om sina rättigheter i de här länderna, de vet att det är universella rättigheter och det handlar om att börja kräva dem, säger Parvin Ardalan, journalist och författare och en av frontfigurerna i den iranska kvinnorörelsen.

Vilken är den mest akuta frågan för kvinnor i Mellanöstern? 

 – Våld i hemmet och mot kvinnor i offentliga miljöer är ett stort problem. Maktstrukturen i många länder i Mellanöstern är väldigt patriarkal, det behöver vi förändra, säger Parvin Ardalan.



Nigerianska boende i Libyen 


Men en dag gick jag ut för att handla och på vägen hem såg jag män med vapen på gatorna. För mig är det männens revolution, jag såg inga kvinnor på gatorna.

Jag flydde för sju dagar sedan och kom precis till lägret. Jag vet inte vad som väntar och jag känner ingen i flyktinglägret. Min enda vän blev kvar i Tripoli och jag vet inte om hon lever. Det är svårt att vara kvinna i en sådan här situation. Män kan ta vilka jobb som helst för att överleva men det kan inte kvinnor.

Tunisien 


Revolutionen är en stor och väldigt bra förändring, för alla tunisier men kanske främst för kvinnorna. Våra liv är annorlunda nu.

De tunisiska kvinnorna måste fortsätta att gå sin egen väg. Allt kommer bara att bli bättre för oss och även i framtiden är det kvinnorna själva som ska ta ansvaret för det. Vi ska själva göra livet bättre.

Saudiarabien 


"Kvinnofrågor står inte i förgrunden i Saudiarabien. Folk talar snarare om rätten till reformer för alla medborgare

Men det finns krav som gäller specifikt kvinnor. För två veckor krävde saudiska kvinnor, via internet, rätten till fullt medborgarskap. Det har vi inte.

Om en saudisk kvinna begår ett brott, måste hon ta sitt ansvar och kan dömas till fängelse. Men om hon begär en rättighet inför myndigheterna, måste hon göra det via sin manlige förmyndare (mahram).

En kvinna som vill ta ett statligt lån måste gå via sin mahram, i mitt fall min man. Samma sak gäller ifall jag vill skaffa mig ett pass eller resa, då måste min man ge sitt tillstånd.

1990 deltog jag och 46 andra kvinnor i en bildemonstration. Vi, som tagit körkort utomlands, satte oss vid ratten för att protestera mot förbudet för kvinnor att köra bil.

 



Ovanstående utdrag visar på olika strukturer i länder i arabvärlden. 


Olika men ändå lika. 

Men strukturer som begränsar kvinnor finns även i Sverige. 



























Av machismonytt - 8 mars 2011 09:41

Väljarna röstade mer jämställt än någonsin i höstens val. Men fortfarande leds åtta av tio västsvenska kommuner av män.


http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.567234-man-kvar-pa-toppositionerna


Aldrig tidigare har andelen kvinnliga kommunpolitiker varit så hög.

Men när politikerna själva utser vem som ska leda kommunen i form av kommunstyrelsens ordförande är situationen en helt annan.

Då väljs fortfarande i åtta fall av tio en man.

 

– Det kan bero på att vi fortfarande har strukturer och kulturer som motverkar att kvinnor blir ledare, säger Lena Lindgren, projektledare på Sveriges Kommuner och Landsting som arbetar med politiskt ledarskap och ansvarat för ett nätverk för kvinnor som är kommunstyrelseordföranden.

Sedan ropar vi gärna efter kommunens starke man, den kulturen lever kvar i vissa kommuner även bland väljare och hur media beskriver kvinnliga respektive manliga ledare.


Lena Wängnerud är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och forskar om vilken betydelse kvinnorepresentationen kan ha för den förda politiken.Enligt henne är det inga dramatiska skillnader, även om de existerar.

Vi vet att det finns undersökningar från åttiotalet som visar att kommuner med en hög representation av kvinnor i fullmäktige hade bättre utbyggd barnomsorg och större stöd för kvinnojourer till exempel. Kvinnor och män har en tendens att prioritera olika.

 

*****

För demokratin behövs kvantitativ jämställdhet.

Men även kvalitativ jämställdhet är lika viktigt, det glömmer man ofta.

Av machismonytt - 7 mars 2011 20:49

Manliga lärare förväntas ofta hålla ordning och bära bänkar. Men de välkomnas i sitt kvinnodominerade yrke som en tillgång, medan kvinnor i mansdominerade yrken får anstränga sig för att accepteras.
 
Samhällets genusordning föreskriver att kvinnor och män ska vara verksamma inom olika yrken eller, om de arbetar inom samma yrke, utföra olika arbetsuppgifter. Därigenom genusmärks yrken och omvandlas till kvinnoyrken och mansyrken. Denna uppdelning inkluderar en värdering.

Så kallade mansyrken betalas generellt bättre än så kallade kvinnoyrken.

Av machismonytt - 7 mars 2011 20:25

Sjukvården blir allt bättre på att ta hand om kvinnor som drabbats av infarkter visar Hjärt-Lungfondens Kvinnohjärtaindex 2011. Men fortfarande finns skillnader mellan vården av män och kvinnor.

Kvinnor behandlas i lägre utsträckning med alla de tre olika behandlingsmetoderna vid infarkt.

Varje år drabbas runt 15.000 svenska kvinnor av hjärtinfarkt. Nära en tredjedel av dem avlider vilket gör det till den vanligaste dödsorsaken för kvinnor.


En av anledningarna till att kvinnor behandlas i mindre utsträckning för hjärtinfarkter än män kan vara bristande kunskaper om skillnaderna mellan män och kvinnors hjärtan.

”För att fler kvinnor ska få tillgång till rätt behandling behövs dels bättre rutiner inom vården, dels mer forskning kring kvinnor och hjärtsjukdom. Kunskapen på området är oroväckande låg i dag”, säger professor Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd, i ett pressmeddelande

Av machismonytt - 7 mars 2011 20:18

Dagens kvinnliga pensionärer har rejält lägre pension än männen. De får klara sig på 63 procent av vad männen får i pension varje månad, eller 6.772 kronor mindre.


http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/dalig-pension-drabbar-kvinnor


Siffrorna visar exempelvis hur viktigt det är att se över vilka konsekvenser det kan få för framtiden att, som många kvinnor gör, jobba deltid när man har småbarn.

Av machismonytt - 7 mars 2011 20:13

Det är männens arbetsmarknad igen. Kvinnorna släpar efter och skillnaden, 5,3 procentenheter, mellan andelen män och kvinnor på arbetsmarknaden är nu den största på 20 år.

 

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/mannen-far-jobben_5990461.svd


En orsak är att den kvinnodominerade offentliga sektorn går svagare än den privata.

Av machismonytt - 7 mars 2011 20:10

De kvinnliga styrelseledamöterna i svenska bolag blir färre. Mellan åren 2010 och 2011 har andelen minskat från 19 till 15 procent, enligt statistik från kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/farre-kvinnor-i-styrelserummen_5990585.svd

Ovido - Quiz & Flashcards