Alla inlägg under februari 2011

Av machismonytt - 6 februari 2011 16:36

I en ledare i DN fokuseras på och problematiseras frågan om kvinnors högre sjukskrivningstal - efter första barnet.

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/sjuk-av-barn


Jämförelsen med andra länder visar på liknande sätt ett samband mellan kvinnors grad av yrkesarbete och sjuktal. Kvinnor är mer frånvarande än män i alla de sju jämförda länderna, med undantag för Tyskland där förvärvsgraden för kvinnor är lägst bland de åtta. Samma länder som har en relativt hög andel sysselsatta kvinnor har också en relativt hög andel sjukskrivna kvinnor.

 

Men ändå tycks det inte vara arbetet eller arbetsplatsen som gör kvinnor sjukskrivna.

Det som däremot förändrar kvinnors sjukfrånvaro är det första barnets födelse

 

Vi vet sedan tidigare att kvinnors inmarsch på arbetsmarknaden inte mött motsvarande rörelse mot hemmet från männens sida

 

Vi vet sedan tidigare att många fall av kortare sjukfrånvaro ökar risken för långa sjukskrivningar. Långtidssjukskrivning i sin tur ökar risken för förtidspension.

 

Man kan också fundera över hur kvinnors relativt sett svagare ställning på arbetsmarknaden påverkar statistiken

Att anställa en kvinna, i synnerhet en småbarnsmamma, innebär för arbetsgivaren en större risk mot att anställa en man

 

Till sist ställer ledaren frågan:


Måhända är jämställdhet i hemmet en förutsättning för att nå jämställdhet på arbetsmarknaden.

 

Bristande jämställdhet i uttag av föräldraförsäkringen, ansvaret för barn, hem och hushållsysslor, är alltså inte bara en fråga för de enskilda individerna.

Det är också en kostnad som samhället - och vi alla - får bära för de sjukskrivningar som är en följd utav att första barnet föds och den ena förälderns tyngre börda.

Så den könsmässiga skillnaden i uttaget av antalet föräldradagar är en samhällsfråga och inte bara något som rör den enskilda familjens frihet att bibehålla könsmönster.

Kort sagt: jämställdhet  är  politik och samhälle.

Av machismonytt - 4 februari 2011 19:32

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/tonarsflicka-avled-av-100-piskrapp_5917705.svd

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.544774-tonarsflicka-avled-av-100-piskrapp


14-åringen anklagades för att ha en affär med en gift kusin, efter att dennes fru sett dem tillsammans.

Byrådet utdelade ett straff på 100 piskrapp var till Mosammet Hena och kusinen. Först misshandlades flickan "skoningslöst" av den gifte mannens familj och därefter lämnades hon över till en folkhop som började piska henne. Mitt under spöstraffet sjönk hon ihop avsvimmad och fördes till sjukhus, där hon avled sju dagar senare i söndags.

Enligt lokala medier ska kusinen, nu på rymmen, ha våldtagit flickan.


Först våldtagen, sedan ihjälslagen som straff för att hon var   "medskyldig" som brottsoffer, i en patriarkal struktur.

Av machismonytt - 2 februari 2011 14:16

Protesterna i Egypten fortsätter eskalera under tisdagen. Bland kraven på förändring och president Mubaraks avgång höjer även den kvinnliga befolkningen sina röster.


http://www.dn.se/nyheter/varlden/egyptiska-kvinnor-kraver-forandring


Sexuella trakasserier är ett utbrett fenomen.

Män gnuggar sina könsorgan mot en på bussen, och ropar nedsättande kommentarer på gatan.


Förtrycket av kvinnor i Egypten tar många olika uttryck. Könsstympning är vida utbrett, och utövas fortfarande trots att ett totalförbud infördes 2007. Enligt en Unicef-rapport från oktober 2010 har 91 procent av Egyptens kvinnliga befolkning könsstympats. I storstadsområdena är siffran något lägre, 86 procent, men bland den fattigare befolkningen i stora delar av landet ligger snittet på 93 procent. Stympningarna utförs oftast mot flickor innan de nått 13 års ålder.


Många kvinnor lever i ett direkt beroende av sina män. Medan en man har ovillkorlig rätt att skilja sig innehåller regelverket svåröverkomliga hinder för en kvinna att begära skilsmässa. Om hon inte lyckats skriva in undantag i det äktenskapsförord som upprättas innan giftermålet är misshandel i hemmet en av få legitima grunder. Men det innebär ofta en rättslig process där kvinnan måste ha vittnen som kan bekräfta hennes uppgifter. Om en kvinna begär skilsmässa enligt andra orsaker måste hon vara beredd att förlora sina ekonomiska rättigheter från hushållet, och ha råd att betala tillbaka den hemgift som hon fick av mannen inför bröllopet.

Ovido - Quiz & Flashcards