Direktlänk till inlägg 21 januari 2011

Stora brister i jämställdheten på högskolan

Av machismonytt - 21 januari 2011 12:51

Delegationen för jämställdhet i högskolan lämnar sitt betänkande.


http://www.dn.se/debatt/belona-universitet-som-forbattrar-jamstalldheten


Fortfarande, år 2011, är andelen kvinnor bland professorerna endast 20 procent. Fortfarande är 69 procent av landets dekaner män. Fortfarande är huvuddelen av grundutbildningarna starkt könssegregerade. Fortfarande får kvinnliga forskare endast en bråkdel av medlen inom de stora statliga satsningarna på starka forskningsmiljöer; tecknen är många på att kvinnor här missgynnas systematiskt.


Vår slutsats är att det finns stora brister i arbetet för jämställdhet i högskolan. De insatser som gjorts har inte gett önskvärda resultat. Visst har utvecklingen gått framåt. Men det går för långsamt. Arbetet måste nu ges en mer strukturell och långsiktig inriktning.


Lärosätena måste själva utveckla olika delar av verksamheten i en riktning som främjar jämställdhet. Det gäller till exempel studentrekrytering, studentinflytande, högskolepedagogisk verksamhet samt ledarskap och kompetensförsörjning. Allt detta är inte minst viktigt för att effektivt motverka könsbundna utbildningsval.


Bland annat förslås:


•En jämställdhetsbonus på 50 miljoner kronor per år bör införas. Bonusen bör utgå till lärosäten där jämställdheten bedöms vara särskilt god eller ha förbättrats påtagligt.

•Forskningsråden och Vinnova bör få i uppdrag att se över processen för fördelning av medel för excellenssatsningar och motsvarande ur ett jämställdhetsperspektiv


Trots att gått över 110 år sedan första kvinnliga professorn tillträdde, så är det alltså fortfarande mycket ojämställd på professorsnivån.

Trots att det sedan 70-talet har skett en utjämning mellan könen på studentnivå; att den tidigare mansdominansen  bröts, numera till kvinnors fördel, så avspeglas detta inte i högskolans maktstruktur, detta trots att det alltså gått mer än 30 år.

Gamla värderingar och mönster sitter i väggarna och måste synliggöras och problematiseras för att kunna åtgärdas.

Bra att så sker.

 

 
 
Ingen bild

Universitetslärare

21 januari 2011 17:11

Andelen kvinnliga professorer är i sig ett irrelevant mått utan en *kvantitativ* studie av varför kvinnor väljer att inte satsa på en akademisk karriär.

Att 31% av dekanerna är kvinnor medan bara 20% av professorerna visar att kvinnor får dekanuppdrag just för att de är kvinnor, och just för att öka antalet kvinnliga professorer. Kort sagt diskriminering av män. Kvinnor får idag systematiskt sakkunniguppdrag för att de är just kvinnor. Män anses oförmögna att bedöma kvinnor.

"tecknen är många på att kvinnor här missgynnas systematiskt."

Vilka tecken? Utan en kvantitativ studie som *visar* att så är fallet finns det ingen anledning att spekulera i den riktningen. Idag skapas speciella tjänster öronmärkta för kvinnor på våra högskolor, dvs diskriminering av män.

machismonytt

21 januari 2011 18:26

Efter att högre utbildning funnits i 700 år,
fick kvinnor tillträde till universitetsstudier, först då kom den första kvinnliga studenten.
Först efter 775 år av manlig dominans på högskolan började på 70-talet könsskillnaderna utjämnas.

Det är en känt faktum idag att en homogen grupp väljer en individ som smälter in i homogeniteten.
Med ditt resonemang; hur länge tycker du att män har kvoterats in?


Hur du kan få det till att män diskrimineras när 80% av professorerna och 69% är dekanerna är män säger väl mest om dina värderingar och din kvinnosyn.

 
Lotta

Lotta

22 januari 2011 00:09

Exakt det säger ganska mycket om deras syn på kvinnan.
Speciellt i bloggen GenusNytt. Det är skrämmande vilka påhopp de ger alla kvinnor, som yttrar sig. Det är inte försvarbart att ha ett forum där män eldas upp i hat mot kvinnor. Det är maniskt och sjukt.
Kul intiativ till bloggrubrik! :-)

http://lottaonline.blogspot.com

 
Ingen bild

Leif

23 januari 2011 17:40

Men herregud, problemet är väl inte några få proffesorer? Är inte det stora problemet den stora kvinnliga dominansen inom skolvärlden? 70 % av alla på universitet är kvinnor, är inte det ett problem? Tydligen ska man bara bekämpa och belöna de som ökar andelen kvinnor bland de få proffesurerna, inte de som ökar andelen män i den stora massan, lite hyckleri va?

machismonytt

24 januari 2011 10:45

Du får skilja på kvalitativ och kvantitativ jämställdhet.
Något som personer som du inte riktigt verkar ha greppat.
Det handlar inte bar om antal utan om att ändra stukturer, makt och kön.

Riktiga siffror (från scb läsåret 2008-2009)
Högskolenybörjare: 56% kvinnor, 44 % män
Examinerade; 65% kvinnor, 35% män.
(Det kan vara så att män läser andra utbilndngar, tekniska och IT; och får arbete även utan examen=strukturerell förklaring)

Doktorsexamen 47% kvinnor 53% män
Licentiatexamen; 40% kvinnor 60% män

(Kvinnor går alltså inte vidare till högre studier i samma utsträckning= strukturellt problem. Kan vara familjeskäl då vår föräldraförsäkring fortfarande tas ut av mamman till 80%.Därmed är det svårt av jämställhdetskäl attt gå vidare till högre studer för kvinnor.)

Fler strukturella problem, kvalitativa och kvantiativa står i ursprungsartikeln.

Man måste tänka ett steg till, Leif.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av machismonytt - 17 september 2012 10:21

David Eberhard, läkare i psykiatri, skriver en debattartikel kryddad med överdrifter. Han börjar med att ge ett val mellan tre politiker. Det framkommer snabbt attt det är tre män. Kvinnor förekommer endast som ordet älskarrinnor. Annars är ...

Av machismonytt - 23 augusti 2012 11:14

Det är feminismens fel att män mördar kvinnor säger Ulf Brunnberg, Det är med andra ord kvinnors röstrött som gör att män mördar kvinnor. Det är kvinnors fria abort som gör att män mördar kvinnor. Det är kvinnors rätt att arbeta som gör att ...

Av machismonytt - 11 augusti 2012 12:10

Europas abortmotståndare samlar sig enligt SvD. Dom som gör kvinnokroppen till ett slagfält och glömmer mannen. Mannen glömmer lätt mannen när det handlar om ansvar för sin sexualitet. Då ska kvinnan ta hand om den och dessutom bestraffas...

Av machismonytt - 11 augusti 2012 11:30

I Saudiarabien byggs en stad för enbart kvinnor skriver DN. I samband med näthatet i Assangeaffären skanderade en massa på internationella och nationella män på nätet om att Sverige är feminismens Saudiarabien. Något som har fortsätt att framför...

Av machismonytt - 9 augusti 2012 12:23

I DN  står om undersökning som gjorts om att stressade kvinnor väljer tjockare män och att lugna kvinnor väljer smala män. Nä jag bara skojade. All forskning utgår ju ifrån att mannen ska välja. Han ska välja sin kvinna, eller ofta flicka. ...

Ovido - Quiz & Flashcards