Direktlänk till inlägg 22 november 2010

Elitistisk satsning på manliga nätverk

Av machismonytt - 22 november 2010 14:05

I DN idag en krönika om de elitsatsningar som gjorts inom forskningvärlden,


http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-svensk-satsning-pa-excellens-gick-snett-1.1212685


Ur krönikan:

Delegationen för jämställdhet i högskolan fram en ny rapport. En grupp forskare, ledd av Birgitta Jordansson på Göteborgs universitet, har granskat ”strategiska nätverk” och ”starka forskningsmiljöer” som har fått extra stora forskningsanslag.

 

Granskningsgruppen har gjort en lista på de tjugo forskare som hade fått allra mest pengar – totalt över två miljarder. Av dessa forskare var 19 män och en kvinna.

 

Det visade sig att kvinnorna slogs ut steg för steg på varje nivå i processen.

Ett exempel är en av Strategiska stiftelsens utlysningar. Av de 112 sökande var 15 procent kvinnor. Efter en första gallring av en svensk expertgrupp åkte andelen kvinnor ned till 12 procent. Efter en andra gallring av en utländsk expertgrupp var andelen kvinnor nere i 0 procent.

 

Enligt Ulf Sandström, medlem i granskningsgruppen och enligt Sulf-tidningen syns ett genomgående mönster i storsatsningarna: manligt kön och hög ålder premieras, medan kvinnor systematiskt väljs bort.

Men enligt Ulf Sandström och Sulf-tidningen finns det ingen­ting som tyder på att forskare som har fått dessa extrapengar presterar bättre än tidigare. Snarare tvärtom. Och då räknar han just med de objektiva kriterier som finns för att bedöma forskning, nämligen antal publicerade forskningsartiklar och hur mycket dessa artiklar citeras av andra forskare.


Krönikören avslutar med:


Historien visar att objektiva mått oftast gynnar minoritetsgrupper. Antagligen gynnar de också Sveriges konkurrenskraft i högre grad än kriterierna manligt kön, hög ålder och mäktiga nätverk.

 

 

Den här granskningen belyser ett mönster, ett mönster som oftast visar sig om man sätter det under en stark lampa och ställer den obekväma frågan: VARFÖR , så är det tydligt att det alltid är vissa markörer som ska premieras.

 

Som att man uttycker sig på ett sätt man kan känna igen, inte avviker i beteende från det som är bekant, och att man ingår i ett socialt sammanhang som man känner igen.

 

Den som avviker har det alltid svårare, mer att bevisa, högre personliga krav på. Avviker gör man om man t ex är kvinna. Så ser mönstret ut idag.

 

I denna artikel framgår mönstret med all önskvärd tydlighet.

Oftast får det bara pågå; i tysthet och därmed acceptans.

 

Det Riktiga Genusnytt har skrivit om detta mönster i flera inlägg under rubrikerna: 

Genus

Könskoll

Oktober månads kvinnobrott.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av machismonytt - 17 september 2012 10:21

David Eberhard, läkare i psykiatri, skriver en debattartikel kryddad med överdrifter. Han börjar med att ge ett val mellan tre politiker. Det framkommer snabbt attt det är tre män. Kvinnor förekommer endast som ordet älskarrinnor. Annars är ...

Av machismonytt - 23 augusti 2012 11:14

Det är feminismens fel att män mördar kvinnor säger Ulf Brunnberg, Det är med andra ord kvinnors röstrött som gör att män mördar kvinnor. Det är kvinnors fria abort som gör att män mördar kvinnor. Det är kvinnors rätt att arbeta som gör att ...

Av machismonytt - 11 augusti 2012 12:10

Europas abortmotståndare samlar sig enligt SvD. Dom som gör kvinnokroppen till ett slagfält och glömmer mannen. Mannen glömmer lätt mannen när det handlar om ansvar för sin sexualitet. Då ska kvinnan ta hand om den och dessutom bestraffas...

Av machismonytt - 11 augusti 2012 11:30

I Saudiarabien byggs en stad för enbart kvinnor skriver DN. I samband med näthatet i Assangeaffären skanderade en massa på internationella och nationella män på nätet om att Sverige är feminismens Saudiarabien. Något som har fortsätt att framför...

Av machismonytt - 9 augusti 2012 12:23

I DN  står om undersökning som gjorts om att stressade kvinnor väljer tjockare män och att lugna kvinnor väljer smala män. Nä jag bara skojade. All forskning utgår ju ifrån att mannen ska välja. Han ska välja sin kvinna, eller ofta flicka. ...

Ovido - Quiz & Flashcards